Att få sova gott är otroligt viktigt för vårt mående, både det fysiska och det psykiska. Men om man mår psykiskt dåligt försämras ofta sömnen, vilket skapar en negativ spiral. Utan bra sömn är det svårare att hitta orken till att ta tag i sitt mående. Därför kommer här åtta enkla tips på hur du får bättre sömn!

 

1. Mörklägg hemmet

Våra kroppar är otroligt smarta eftersom de förstår sambandet mellan att det blir mörkare och att vi snart ska sova. Du kan därför hjälpa kroppen att komma till ro inför natten genom att successivt släcka ner i hemmet under kvällen. När det väl är dags att sova har kroppen förstått vad som är på gång och du kommer lättare att komma till ro. 


2. Byt ut mobilens väckarklocka

Idag använder de flesta av oss våra smartphones väckarklockor, men studier har visat att vår sömn påverkas negativt bara av att mobilen är i rummet. Därför borde du skaffa en annan väckarklocka än mobilens, och gärna lägga mobilen i ett annat rum under natten. 


3. Skippa skärmen

Brukar du ligga i sängen och hålla på med mobilen innan du ska sova, eller kanske kolla en serie? Trots att vi upplever dessa aktiviteter som avslappnande så får de våra hjärnor att arbeta aktivt för att ta in alla intryck vi får i den skärm vi tittar på. Det bästa sättet för att varva ner är att skippa skärmarna helt och istället läsa en bok, lyssna på en podd eller liknande.

4. Städa rummet du sover i 

Låter det konstigt? Kanske. Men psykologer vid Osaka University i Japan har hittat ett samband mellan att sova i städade rum och tiden det tar för kroppen att nå djupsömn. Det visade sig att deltagarna som gick och la sig i ett städat rum nådde djupsömn 60 procent snabbare än de som lade sig i ett stökigt rum. Oavsett om det fungerar eller inte i praktiken, så skadar det ju inte att testa! 


5. Sov svalt 

När vi sover blir vi varmare, och därför är det bra att sova i ett svalt rum. The National Sleep Foundation rekommenderar att man sover i ett rum mellan 15,5-19,5 grader. Om du är frusen av dig kan du ta på dig en extra filt för att hålla värmen.

6. Testa ett tyngdtäcke

Har du hört talas om tyngdtäcken? Det är ett täcke som är fyllt av tyngder i form av till exempel kedjor eller pärlor. Tyngdtäcken är vanligt förekommande inom vården för att hjälpa de med sömnsvårigheter, men det har även blivit allt vanligare att använda det för privat bruk också! Har du inte råd med ett tyngdtäcke kan du testa att lägga en tung filt över dig när du sover. 


7. Ställ väckarklockan smart

Är du en sådan som brukar snooza på morgonen? Att snooza försämrar sömnen eftersom du inte hinner komma ner i djupsömn mellan ringningarna. Ställ därför klockan lite senare istället och kliv upp direkt när den ringer. Ett tips för att lyckas kliva upp och undvika snoozning är att ställa väckarklockan en bit från sängen så du måste gå upp för att stänga av den. 


8. Motionera

Att motion är bra för vår hälsa är förmodligen ingen nyhet för dig, men visste du att motion även förbättrar din sömn?

LÄS ÄVEN: Studie: “De som slarvar med sömnen drabbas oftare av depressioner”

0

1 Comments

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *