Att äta regelbundet, (inte för långa perioder mellan målen) hälsosamt och varierat kan förbättra din tarmflora där en stor del av dina måbra-hormoner produceras och minimera din ångest på lång sikt!

Experter är överens om att maten vi lägger i munnen faktiskt kan påverka våra mående. Studier har visat att det finns en nära och tydlig koppling mellan så kallade “skräpmat” och människors mentala tillstånd. Huvudsakliga livsmedel som innehåller skadliga fetter och sockerarter som påverkar människors hälsa, är också livsmedel med höga GI-värden eller för lite intag av grönsaker och frukt.

Vi behöver inte slopa skräpmat helt, men det är viktigt att hitta en hållbar balans. 
Maten vi äter har stort inflytande på tarmfloran. Tarmfloran påverkar i sin tur vår hjärna och bestämmer i slutändan hur vi mår. När du äter korrekt och äter hälsosam mat kommer du att boosta de goda bakterierna i tarmarna. 
Att övervinna ångest utan medicinering innebär att du måste ändra din livsstil, inklusive din kost.

Det är dock lika viktigt att undvika mat som orsakar ångest.

Några exempel på ångestmat är stekt mat, kolhydrater med högt glykemiskt index, raffinerat socker , alkoholhaltiga drycker 
Om du får panikattacker bör du undvika kaffe, eftersom kaffe kan öka din hjärtfrekvens och orsaka en attack. Men om du är mer orolig kan du använda kaffe. Många tycker att koffein (i små doser) kan minska stress och förbättra humöret. Därför kan kaffe lindra vissa människors ångest, men har motsatt effekt på andra. 
Du bör även minska på nikotinet då kan förstärka oro och ångest.

Nedan listar vi tips på 12 livsmedel som kan lindra ångest.

Fullkorn
När du vill minska ångest är fullkornsmat bra mat. De innehåller många näringsämnen som har tagits bort från många vanliga livsmedel vi äter. fullkorn är rik på magnesium. Magnesiumbrist kan orsaka ångest.
Ät fullkorn som innehåller tryptofan, tryptofan kommer att omvandlas till serotonin – en lugnande signalsubstans. Fullkorn kan producera hälsosam energi och minska hunger; båda är viktiga för att minska ångest.

Sjögräs 
De ger många fördelar som fullkorn. 
De är rika på näringsämnen och höga i magnesium. Sjögräs och andra alger tycks också ha högre tryptofannivåer. För personer med glutenallergi är sjögräs ett alternativ till fullkorn.

Blåbär 
Många tycker att de är ett super bär.
De är rika på vitaminer och olika antioxidanter och antas lindra stress. 

Persikor 
Persikor innehåller fiber, vitaminer och mineraler som styr ångest och stress. Varje gång du känner dig orolig, ät några persikor. Om sötsuget slår till tveka inte att köpa persikor.

Banan
Bananer är en viktig källa till kalium, vilket kan hjälpa till att hålla nervsystemet starkt genom att kontrollera ångest och stressstörningar.

Havregryn 
Det kan minska ångest eftersom det kan öka innehållet av hormoner, vilket kan fungera som antidepressiva medel i kroppen. Den innehåller också magnesium och naturligtvis fiber. 

Acaibär 
Acaibär har väckt stor medieuppmärksamhet. Acai bär och blåbär är rika på antioxidanter. Därför är de perfekta livsmedel för att lindra ångest.

Mandlar 
De är underskattade. De innehåller zink och järn och hälsosamma fetter. Zink är en viktig ingrediens för att upprätthålla ett balanserat emotionellt tillstånd. Hälsosamt fett är en viktig del av en balanserad kost och lågt järninnehåll kan orsaka hjärntrötthet. Detta kan leda till ångest och brist på energi

Jordgubbar
Jordgubbar hjälper din kropp att producera glada hormoner
Deras innehåll förhindrar att homocystein bildas i ohälsosamma mängder och gör det därför möjligt för blodet att leverera näringsämnen till din hjärna. Ohälsosamma mängder homocystein förhindrar körtlar i kroppen att producera glada hormoner som dopamin och serotonin, vilket leder till att vi blir ledsna.

Mörk choklad
Särskilt ren choklad utan socker eller mjölk, är mycket användbar för personer med ångest och stress. Choklad kan minska kortisol, vilket är ett stresshormon som orsakar ångestsymtom. Den innehåller också ämnen som förbättrar humöret.

Macarot 
Det är inte något du kan hitta i alla butiker, men du kan hitta Maca-pulver i de flesta hälsokostaffärer. Då kan du använda detta pulver som tillsats för olika livsmedel och drycker. Denna rot tros innehålla mer näringsämnen, såsom magnesium och järn, än nästan någon annan frukt eller grönsak. Dessa två näringsämnen är viktiga för att kontrollera ångest. Makaker används också ofta för uthållighet och hälsosamma energinivåer.

Vatten 
Faktum är att en av de bästa sakerna du kan göra är att dricka mycket vatten. Många studier har visat att minst 25% av patienterna med ihållande stress lider av uttorkning. Dehydrering kan också öka ångest. Alla livsmedel som innehåller magnesium, vitamin B12 (och andra vitamin B-grupper), zink och antioxidanter kan hjälpa till att lindra stress. Det finns också växtbaserade kosttillskott, som bla passionsblomma, som kan vara till stor hjälp för att minska ångest.

Tips: Koka tre matskedar havregryn i 1/4 liter vatten. Eller värm i mikron.
Ha på lite blåbär, banan, acaibär och krossade mandlar. 
Ät en liten portion när du vaknar eller innan du går till sängs.

Alla livsmedel som nämns ovan är livsmedel som kan lindra ångest. De ger vitaminer och antioxidanter vilket kan öka energin och få dig att känna dig lycklig. Kombinera dem med en balanserad diet och undvik stekt mat och skadliga ingredienser. Då kommer du snart att upptäcka att ångest minskar avsevärt.

Det är viktigt att komma ihåg att alla ska försöka förstå hur deras ångest fungerar. Därför är det viktigt att reflektera över dig själv eller be en expert om hjälp, speciellt när ångest påverkar dina dagliga aktiviteter eller livskvalité.

Ändra och variera kosten och tänk regnbågen när du lagar och förtär maten ?

Hur BRA äter du?

Källa:
Stegforhalsa.se
Doktor24.se
Dietdoctor.com
Tidningenshapeup.se

Läs även;
Lägg pussel och må bättre!

0

2 kommentarer

  1. Hur hanterar jag vardagsångest? - Alltidtillsammans

    […] Läs även: Lindra ångest med rätt kost! […]

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *