Är du medveten om de positiva effekter som pussel kan ha på våra hjärnor?

Att lägga pussel är inte bara nyttigt för att träna hjärnan, det är också en aktivitet för att kunna slappna av och stressa mindre. I en sån uppkopplad värld är det lätt att glömma vardagskreativitet som pusslande.

Vardagsstress eller överansträngning – både i det privata och professionella livet – ökar kroppens psykologiska stressnivå och det är mycket viktigt att hitta en passande metod för att kunna slappna av och få återhämtning.

”För många människor verkar pusslande vara en aktivitet som kan fungera som en ”stänga av” – strategi för att slappna av,” förklarar Professor Dr. Iris-Tatjana Kolassa från Ulm University (Ordförande för klinisk och biologisk psykologi). 

”Att koncentrera sig på att lägga pusselbitar ger ett mentalt fokus som kan hjälpa människor att lätta på pressen. Avslappning genom att pussla kommer inte från att göra ingenting. 

Det här är primärt eftersom de flesta människorna kopplar av allt runtomkring genom att fullt ut koncentrera sig på konsten att lägga pusslet”, fortsätter hon. 

Forskare tror att regelbunden avslappning genom att lägga pussel motverkar de skadliga effekterna av kronisk stress på nervcellerna i hjärnan.  Den kognitiva utmaningen med pussel kan också leda till att skapa nya förbindelser i hjärnans olika nätverk. 

Positiva effekter av att lägga ett pussel

Själva pusslandet är bra för din hälsa,
Det vässar hjärnan och dina kognitiva förmågor som minnet. Det hävdar några av världens mest framstående neuroforskare, skriver Hjärnfonden på sin hemsida. 

När du koncentrerar dig på att få ihop ett pussel får din hjärna en välbehövlig paus från tankar som vanligen stressar dig. Pussel gör dig avslappnad.

Låt inte mörkret och väntan på ljus och  våren göra dig låg utan plocka istället fram din kreativa sida för det kan verkligen göra hela skillnaden.

Att lägga pussel en mörk, kall kväll tillsammans med en partner, barn, en vän eller varför inte själv? Det kan vara både mysigt, utmanande och roligt. 

6 positiva saker med Pussel

 • Tränar båda dina hjärnhalvor vilket ger hela hjärnan ett mentalt träningspass.
 • Ökar ditt humör då dopamin frigörs varje gång du får en bit av pusslet att passa.
 • Gör dig bättre på att lösa svåra problem.
 • Förbättrar ditt minne.
 • Forskning säger att du kan öka ditt IQ med 25 minuters pusslande om dagen.
 • Sänker dina stressnivåer då du enbart fokuserar på det du gör vilket gör. Pusslandet blir en meditativ stund.

Så passa på att lägga pussel och boosta dig själv och din hälsa i vintermörkret. 

Källor:

Hjärnfonden.se

Allas.se

Land.se

Läs även:
Vad är ett flow?

0

2 kommentarer

 1. Lindra ångest med rätt kost - Alltidtillsammans

  […] 2 dagar sedan 2 min läsning   […]

 2. lillemor ljufsall 121314151617181910

  lillemor ljufsall 121314151617181910

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *