Du har säkert hört att träning och motion i olika slag är bra för kroppen rent fysiskt. Men visste du att det är även bra för psykisk hälsa? Här är fem positiva saker som motion och träning gör för din mentala hälsa.

Ångest

Genom att träna eller motionera kan du lindra dina ångestkänslor. När vi tränar utsöndrar våra kroppar endorfiner, vilket är ett hormon som, kort beskrivet, gör att vi känner oss gladare.

Depression

Det finns flera olika studier som tyder på att fysisk aktivitet kan hjälpa vid en depression, och det finns även vissa studier som visat att träning är minst lika effektivt som antidepressiva mediciner. Åtminstone för de som lider av en lindrig depression.

Stress

Träning är något många tar till för att koppla bort tankarna på stressfaktorer i vardagen för en stund. Men stress kan även visa sig rent fysiskt i kroppen genom till exempel magont, halsbränna, sömnsvårigheter och smärtor i musklerna.

Posttraumatiskt stressyndrom

Posttraumatiskt stressyndrom, vilket brukar förkortas PTSD, är en slags ångest som kan drabba dig som upplevt ett trauma. Vanliga symptom vid PTSD är till exempel flashbacks till de traumatiska händelserna, vilket bland annat kan påverka din sömn. Genom fysisk träning får du koppla bort dina traumatiska minnen för en stund, och istället fokusera på något annat. Bra fysiska aktiviteter är bland annat dans, löpning och klättring, eftersom de gör att du måste fokusera på kroppen och aktiviteten till fullo.

30 minuter fysisk träning räcker

Hur mycket träning som behövs för att en person ska få de positiva mentala effekterna varierar från person till person. Forskare har dock enats om att det krävs cirka en halvtimmes träning, fem dagar i veckan för att nå de optimala effekterna för psykisk hälsa. Träningen behöver dock inte vara högintensiv, utan det kan räcka om du tar en promenad på morgonen eller kvällen.

Om du inte hinner eller orkar träna så mycket så kommer den träning du lyckas utföra bättre än ingen träning alls. Gör det som känns rätt för dig!

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *