Utmattningssyndrom är en diagnos som vi pratar allt oftare om. Om du känner till diagnosen har du förmodligen även stött på flera myter om den. Här slår vi hål på vanliga myter om utmattningssyndrom, en diagnos som ökat mycket den senaste tiden. 

Utmattning syns oftast inte utåt, eftersom många som insjuknar brukar försöka leva på som vanligt utanför hemmets fyra väggar, för att sedan bli helt slut när hen kommer hem. Under 2010-talet har antalet sjukskrivningar till följd av utmattningssyndrom ökat mycket. Den grupp med allra flest drabbade är kvinnor i 30-årsåldern, men egentligen kan vem som helst få utmattningssydrom.

Vanliga myter om utmattningssyndrom

Det finns många myter om utmattningssyndrom, och vilka typer av människor som blir drabbade. En är att det bara är känsliga personer som blir drabbade, men det kan hända vem som helst. Faktum är att det ofta drabbar väldigt drivna personer, eftersom de har höga ambitioner och gärna kör på hårt. Det är vanligt att tro att depression och utmattningssyndrom är samma sak. Det stämmer inte, även om symptomen liknar varandra på många sätt. Det gör att många som insjuknat tror sig vara deprimerade, och att antidepressiv medicin kan hjälpa dem. Men det gör det inte eftersom de faktiska symptomen är olika för de två tillstånden.

För att bli frisk från utmattningssyndrom finns det en bild av att man ”bara behöver vila”, men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Det kan ta lång tid att bli helt frisk efter att ha varit drabbad av utmattningssyndrom, och det måste det också få göra. Idag återinsjuknar ungefär en fjärdedel av alla drabbade, ofta på grund av att de återgick till vardagen som den var alldeles för snabbt.

LÄS ÄVEN: 6 saker som minskar risken för utmattning

1

1 Comments

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *