Hur kan du acceptera din diagnos? 

Att få ett besked om en diagnos kan ge mixade känslor. Det är skönt att få förklaringar på varför du funkar som du gör –  beteenden, svårigheter och känslor –  du får svar på mycket. Samtidigt kan det kännas tungt. För vad innebär egentligen en diagnos? Är det en stämpel, en samling av fördomar? Eller är det din superkraft som kan ha tillfälliga brister? Vi vet att det är en del av dig men inte hela dig och att du har en spännande resa framför dig. En resa där du får lära dig mer om dig själv eftersom diagnosen  är ett hjälpmedel där andra kan förstå dig bättre, både dina styrkor och dina svårigheter. Att acceptera din diagnos är en del av resan. 

Hur accepterar du då en diagnos du inte valt? En diagnos som har hundra olika fördomar?
En diagnos som du ibland inte önska att du hade? 

Att acceptera en diagnos är som att acceptera en livsstil du inte valt men som du vill trivas med. I denna artikel har jag listat mina bästa tips för hur du kan acceptera din diagnos.

Hitta strategier för dina svårigheter

Diagnosen kan förklara saker du har svårt för och det skapar förutsättningar för dig att hitta olika strategier som kan funka för just dig. Så skapa en karta över områden du tycker är jobbiga och hitta olika sätt att jobba med det. Här kan du experimentera dig fram. Till exempel, läs gärna böcker eller lyssna på någon podd. Min podcast “Inte min svaghet” gästas av personer med olika diagnoser som delar med sig av sina bästa strategier kring hur de hanterar olika svårigheter, framförallt inom relationer. Det bästa med att ha några goda strategier är att du kan använda dig av de i situationer som du upplever kan vara jobbiga. Välj ut några strategier och prova dig fram med vilken som funkar bäst. Det kommer finnas strategier som funkar uselt och strategier som funkar riktigt bra – för att veta är det bra att du provar flera olika och har tålamod med strategier. En strategi kanske inte funkar bra i början men efter att du har provat den några gånger kanske den funkar. Så ge strategier tid.  

Se dina svårigheter som ett boxningspass. Säcken är dina svårigheter, som vissa dagar kan kännas tung och andra dagar lätt. Det finns perioder där  du kommer att slå den säcken med dina grymma strategier, du utvecklas och blir bara starkare mot den. Det finns perioder där du  inte orkar slå mot säcken, då dina muskler är trötta för att du har kämpat så hårt. För att du hade en strategi som inte funkade där och då. Så får det vara.  
Du orkar inte. För att det tar så mycket energi att kämpa. Så ibland är det okej att skratta åt dina misstag eller att  bli ledsen att svårigheterna ibland tar över. Även om du avstår från att slå säcken betyder det inte att du har slutat kämpa.

Upptäck dina styrkor

Diagnosen är ingen superkraft, det är drivkraften som hjälper dig att förstå dig själv bättre. För att se hur du kan använda diagnosen som en drivkraft, som en styrka kan det hjälpa att bli inspirerad av olika profiler med liknande diagnos som du. Det finns flera framgångsrika och grymma profiler som har olika diagnoser och som kan se styrkorna med sin diagnos. Till exempel, en förebild för många är den unga klimataktivisten Greta Thunberg. Hon har autism och det häftiga med henne är att hon ser en styrka med att inte förstå sociala koder eftersom hon då kan fokusera på andra viktiga frågor. Hon är medveten om sina svårigheter och använder det som en styrka. Du kan hitta inspiration från andra personer som inte är kända. I avsnitt 6 av podcasten “Inte min svaghet” berättar en tjej som heter Lisa om styrkorna med hennes borderline – en diagnos som många pratar illa om. Så leta efter förebilder, vare sig det är från en podd eller från någon i din närhet. 

Välj ut ditt umgänge med omsorg

Det kommer alltid att finnas fördomar om din diagnos och personer som ser diagnosen framför dig. Samtidigt som det finns personer som bryr sig om dig och ser dig som en värdefull individ! Tänk på det när du umgås med dina vänner. Finns det personer som ser begränsningar med din diagnos? Som tror att du inte kan göra vissa saker? Som säger taskiga saker om din diagnos? Det kan bero på flera saker, såsom att, personer kan ha hört dåliga saker om vissa diagnoser och tror att alla med den diagnosen är på ett visst sätt. Framförallt kan det bero på okunskap och dåliga erfarenheter. Så välj ut att hänga med personer som inte ser negativt på din diagnos. Det gör du genom att bygga upp din självkänsla, utforska vad som gör dig värdefull och fråga dig själv vem som är värd din tid. Du har inte tid för människor som gör det svårt för dig att acceptera din diagnos. 

Jag hoppas att dessa tips kan hjälpa dig,
att acceptera din diagnos är inte lätt.
För det finns perioder där du:

  • Får känna dig så lack på dig själv.
  • Kan skratta åt dig själv.
  • Kan använda diagnosen som en ursäkt till varför saker inte funkar.
  • Får möta på fördomar samtidigt som du kämpar som ett tok för att bli bättre på saker.
  • Kommer att upptäcka styrkor hos dig själv och få en bättre förståelse för den här världen av diagnoser.

Ingen förstår din kamp förutom du.
Det finns dagar du inte kommer acceptera diagnosen och dagar du ser diagnosen som en styrka. Försök att acceptera diagnosen så gott det går,  andra dagar får du bara leva med den. Tänk på boxningssäcken, jobba med dina svårigheter och att vila från de i olika perioder. Kom ihåg vännen, diagnosen är en del av dig men aldrig hela dig.

Text: Tania Gazi.
Foto: Martin Klevelid.

LÄS MER OM DIAGNOSER OCH LYSSNA PÅ TANIAS PODD: INTE MIN SVAGHET, HÄR!

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *