Berätta om dig och din bakgrund?

Jag är i grunden legitimerad psykolog och har arbetat med ledarskap och personlig utveckling i Sverige och internationellt i ungefär 10 år. För ett par år sedan började jag intressera mig för vad det är som faktiskt skapar välmående och lycka och trots att jag hade läst psykologi på universitet i fem år så var det som att en ny värld öppnade sig! Psykologin kan handla om så mycket mer än problem, brister eller att bota ohälsa. Det kan handla om hitta styrkor, lycka och att växa sig starkare efter utmaningar! Min personliga lycka kommer från min älskade familj och mina vänner. Och inte minst från att bidra med något till vår värld, framförallt med mina kunskaper som psykolog. Detta gör jag som föreläsare, som terapeut och genom mitt Instagramkonto Psykologenjohan där jag delar tips och övningar från lyckopsykologin.

Varför tror du att den psykiska ohälsan ökar i Sverige?

Det är faktiskt inte säkert att det är så, i alla fall inte för alla. Vi vet att diagnoser och medicinering blir allt vanligare. Vi pratar också mer om psykisk ohälsa och hälsa idag än tidigare, vilket jag tänker är bra för att bryta stigmat. Men forskning visar ofta att vi inte mår sämre idag än tidigare och på vissa punkter mår vi faktiskt bättre än tidigare! Självklart finns det undantag, framförallt gäller det ungdomar som upplever mer psykisk ohälsa idag än tidigare.

Vad är lyckopsykologi? 

Lyckopsykologi, eller positiv psykologi som det egentligen heter, handlar om allt det som gör livet härligt att leva. Lycka, meningsfullhet, njutning och andra härliga grejer. Enkelt uttryckt är det psykologi som fokuserar på välmående, lycka, personliga styrkor, möjligheter och meningsfullhet istället för brister, störningar, problem och lidande. Det jag gillar med positiv psykologi är att det inte är flum eller handlar om ytligt positivt tänkande, utan att det är seriös forskning som faktiskt ger oss verktyg för att leva ett bättre liv! 

 Vad är beteendeaktivering? 

Beteendeaktivering är i grunden en behandlingsmetod mot depression. Beteendeaktivering går ut på att systematiskt göra mer av det som ger dig energi och positiva känslor. När man är nedstämd är det vanligt att man drar sig undan och slutar göra sådant som man tidigare tyckte om, ofta känns det ju inte lika roligt längre. Beteendeaktivering syftar till att vända den spiralen genom att börja göra sådant du brukade tycka om och må bra av. Även om man inte känner för att göra det just då så brukar de positiva känslorna och energin komma tillbaka efter ett tag. 

Hur kan vi lyckas med positiva beteendeförändringar?

Jag skulle säga att det viktigaste är att ha ett tydligt mål, varför du vill göra just denna förändringen. Vad är det du vill uppnå? Hur kommer det att kännas eller vara då? Det handlar också om att göra beteendeförändringen så enkel och lustfylld som möjligt, för att motivera dig själv till att fortsätta. Kan du göra det så enkelt som möjligt att göra rätt, till exempel att lägga träningskläderna nedanför sängen för att direkt bli redo för att ta en löptur? Kan du skapa små belöningar till dig själv när du gör rätt, till exempel att ta ett skönt bad eller äta ditt favoritgodis? Och glöm inte att sedan fira sedan varje framsteg! I terapier arbetar man ofta med just detta, att ta bort hinder och att göra det så positivt som möjligt att genomföra sin beteendeförändring.  

Hur kan vi öka lyckonivån i livet?

Det var en stor fråga! Det finns till exempel en superspännande studie från Harvard University där man följt en grupp människor under mer än 80 år för att bland annat undersöka vad som gör oss lyckliga. Studien visar tydligt att våra relationer har en stor påverkan på hur lyckliga vi är genom livet. Det handlar inte om att ha många vänner eller en partner, utan det handlar om att ha några nära, stöttande relationer. Familj eller vänner som finns där för oss och som vi kan vara oss själva med.
Ett annat perspektiv på att öka lyckan är att variera det som ger oss lycka i livet. Vi människor har väldigt lätt för att vänja oss vid positiva saker, de blir rutiner istället. Att vinna på lotto skulle göra oss väldigt glada, men om vi vann varje dag så skulle vi snabbt ta det för givet. Att göra olika saker som gör dig lycklig hjälper dig att undvika att börja ta saker för givet. 

Vilka är dina bästa lyckotips?

Om jag bara får välja ett så skulle det vara att öva på att känna tacksamhet! Vi människor har en medfödd tendens att fokusera på negativa saker, negativa händelser påverkar oss dessutom ofta mer än positiva händelser. Tacksamhet är ett fantastiskt sätt att aktivt uppmärksamma det positiva i våra liv. När vi uppmärksammar det positiva, istället för att ta det för givet eller glömma bort det, så upplever vi mer lycka. Ett konkret sätt att öva tacksamhet på är att skriva tacksamhetsdagbok. Varje kväll skriver du ner tre saker du är tacksam för som har hänt eller som du har tänkt på under dagen. Försök att leva dig in i sakerna du skriver igen och se vilken roll du spelade, då blir lyckoeffekten ännu större! 

Det härliga med positiv psykologi är att det finns massor med konkreta tips och övningar för att känna mer lycka, mening och njutning.

Kika gärna in Johans Instagram här!
Läs fler av våra intervjuer här!

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *