Allt fler unga mår psykiskt dåligt idag, speciellt tjejer. Enligt myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor ökar psykisk ohälsa bland unga tjejer markant i åldrarna mellan 16-29 år. Vanligast är känslan av stress, trötthet, ont i magen och sover dåligt.

Socialstyrelsen rapporterade 2018 om att psykisk ohälsa hos barn och ungdomar i åldrarna 10-17 år har ökat med över 100 % på tio år. Enligt hjärnforskare kan sociala medier vara en stor bidragande faktor till dessa och en av vår tids stora samhällsproblem. Plattformar som Instagram skapar ett skevt och otillräckligt ideal där bilder ofta är redigerade och långt ifrån hur verkligheten ser ut på riktigt. I studier har man sett att de personer som tillbringar mer än två timmar per dag på sociala medier har dubbelt så hög risk för att depression, jämfört med de som lägger 30 minuter eller mindre. 

Men psykisk ohälsa kan bero på många olika saker eller händelser i livet, vanligt är att unga tjejer upplever höga prestationskrav samt känner sig ensamma och otillräckliga. Förändringar på arbetsmarknaden har inneburit allt högre krav på utbildning och kompetens, vilket redan i tidig ålder skapar en oro hos unga. 

En viktig komponent för att unga ska må bättre är att de ska känna sig behövda och ha en meningsfull fritid. Att vara engagerad i exempelvis en sport gör att man har en uppgift och en roll att fylla.

Vill du läsa mer om Psykisk ohälsa? Klicka här!

0

1 Comments

  1. Anonym

    Vilket bra inlägg, intressant att läsa. Det är verkligen viktigt att vi lyfter ungas välmående mer i ett samhälle som verkligen kretsar kring likes på en instagrambild.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *