Funderar du på att skaffa ett husdjur? Eller har du kanske redan ett eller flera som du älskar? Vilken tur för dig! Förutom att djur ger oss sällskap och förgyller våra liv finns det faktiskt flera hälsofördelar med att ha husdjur. Här är fyra psykiska fördelar:

 

1. Stressnivåerna sjunker

En av de psykiska fördelarna med att umgås med djur är att det bidrar till att stressnivåerna sjunker. En av anledningarna till det är att hormonet oxytocin utsöndras vid beröring av djuret. Oxytocin är kroppens eget må-bra-hormon som bland annat har en lugnande effekt. 

Det har gjorts flera studier på hur hundars närvaro på en arbetsplats påverkar stressnivåerna bland de anställda, bland annat denna amerikanska. Det har visat sig att de hundägare som fick ta med sin hund till jobbet hade lägre stressnivåer än sina kollegor vid dagens slut. 

2. En lyssnande vän 

Har du svårt att öppna upp dig för andra och berätta vad du känner? Då kanske du, liksom många andra, tycker det är lättare att prata med ett djur. Inte sällan är djur bättre människokännare än vad vi människor är, eftersom de kan känna av sinnesstämningar på andra sätt än vad människor kan. 

I en amerikansk studie studerade forskarna skillnaderna mellan barn som växte upp med hund och barn som växte upp utan något djur. Det visade sig att de barn som växte upp med hund kände mindre oro än de andra barnen. 

3. Bidrar till mer motion

Djurägare har överlag bättre fysisk hälsa jämfört med de utan djur. Det har bland annat att göra med att djurägare, och då framför allt hundägare, måste gå ut och promenera sin hund. 

Förutom att motion är bra för din fysiska hälsa, så påverkar även motion din psykiska hälsa. Här kan du läsa om vilken effekt träning har på din psykiska hälsa

4. Ger mening med livet

Känner du dig ofta ensam, även om du har människor runt omkring dig? Då kan husdjur hjälpa dig eftersom de kan hjälpa mot känslan av ensamhet. En av anledningarna är att djuret ger dig en tydlig plats i livet, och du får känna dig behövd. 

I en studie fick 600 personer svara på frågor om sitt psykiska mående, varav vissa hade katt och andra hade inget husdjur alls. 87 procent av kattägarna svarade att katterna hade en positiv effekt på deras psykiska välmående, och hela 76 procent ansåg att de hanterade sitt vardagsliv bättre tack vare sin katt. 

Förutom att husdjur kan hjälpa till mot känslan av ensamhet kan de även ge mening till livet. Det är dessutom inte helt ovanligt att du som lider av depression kan må bättre av att ha ett husdjur att älska – och som älskar dig villkorslöst.

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *