Undviker du situationer eller platser för att du är rädd för att få en panikångestattack? Då kan du ha paniksyndrom.

Vad är paniksyndrom?

Att ha panikångest ibland är ingenting farligt, även om det kan vara väldigt obehagligt. Om du däremot drabbas av panikångestattacker återkommande under minst en månad och oroar dig så pass mycket över att få en ny attack så att du börjar begränsa ditt liv, så kan du ha drabbats av paniksyndrom. Det innebär i korta drag att du begränsar ditt liv till följd av återkommande panikångestattacker. Det är inte helt ovanligt, eftersom det är obehagligt att få panikångest, särskilt i miljöer vi inte känner oss trygga i. Men att låta ångesten få styra ditt liv är inte rätt.

Bota paniksyndrom

Du är värd att leva ditt liv till fullo. För att göra det måste du ta makten över din ångest, vilket kanske låter lättare sagt än gjort. Det finns inte ett enda sätt att bota paniksyndrom på, utan olika metoder kan fungera olika bra på olika personer. 

Ett sätt att bota paniksyndrom på är att jobba med sig själv för att hitta nya metoder att hantera sina känslor på än tidigare. Ett sätt att göra det på är genom att gå i KBT-terapi. I KBT får du hjälp att hitta nya tankebanor för att ändra på ett invant beteendemönster i vardagen. Du kan läsa mer om KBT-terapi här! 

Vissa väljer att kombinera psykologisk hjälp med medicinsk. Idag finns det flera läkemedel på marknaden som kan hjälpa de som lider av psykologiska besvär som paniksyndrom.

För att hitta den metod som passar bäst för dig rekommenderar vi att du kontaktar din vårdcentral, alternativt 1177 för att få rådgivning för hur du ska gå tillväga för att få hjälp.

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *