Panikångest är en form av ångestkänsla som kommer både oväntat och intensivt. Känslan är olustig och panikångestens symptom kan variera från person till person, men oftast går den över relativt snabbt. Trots det kan upplevelsen vara obehaglig även en tid efteråt. Nedan listar vi vanliga symptom på panikångest:

En orsak till panikångest är att hjärnan saknar viktiga signalämnen, och då framför allt ämnet serotonin. Ofta finns det psykologiska förklaringar till att man får panikångest, som att man till exempel går igenom ett trauma, som är nära anhörigs död eller en skilsmässa, att du utsätts för något du har en fobi mot, att du är deprimerad eller liknande. 

Panikångest är något som många människor har, men än så länge är det relativt få som pratar om det. Därför är den allmänna kunskapen ganska låg kring vad som faktiskt händer vid en panikångestattack och vilka symptom som indikerar på att man har en. Det gör att det kan vara svårt att förstå att man fått en, om man inte tidigare haft en.

Vanliga symptom på panikångest:
– Hjärtat slår hårt eller snabbare än vanligt

– Andningssvårigheter och/eller tryck över bröstet

– Illamående, magont och klump i halsen

– Frossa alternativt varm- eller kallsvettningar

– Yrsel och svimfärdighet

– Stickningar i händer och fötter

– Kroppen börjar skaka och darra, och musklerna känns svaga
(källa: 1177) 

Genom att lära känna dig själv, och i vilka situationer som panikångesten uppstår kan du börja jobba för att att bota den. Det finns hjälp att få för att bota panikångest, och det kan du läsa mer om här! (länk).

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *