Berätta om dig och din bakgrund?

Helt i grunden har jag en M. A i hållbar design. Det kan tyckas långt borta från det jag gör idag men den röda tråden som alltid följer mig är hållbarhet. Jag är otroligt idérik och drivs av skapande i alla former men samtidigt älskar jag att grotta ner mig i forskning och förstå komplexa system, som ju kroppen faktiskt är. Min mission är att inspirera till ett hållbart levende och det är också vad jag har gjort de sista åren när jag arbetat med komplementär hormonterapi. Jag tog en utbildning i komplementär hormonterapi i DK. En utbildning som bygger på funktionsmedicin men med fokus på det kvinnliga hormonsystemet, kvinnohälsa.

Efter att ha arbetat med detta i några år så har jag förstått att det är helt nödvändigt att se på helheten (dvs det fysiska, det mentala och det andliga) för att kunna må bra fullt ut. Det räcker inte att ta kosttillskott om man känner att livet känns meningslöst och tråkigt eller om man har besvärlig PMS. Det är viktigt att se på orsaken och täcka näringsmässiga behov men det är minst lika viktigt att ge rum för andlig och personlig utveckling. Mitt fokus just nu ligger på att sprida kunskap i alla dessa områden. 

Varför tror du att den psykiska ohälsan ökar i Sverige?

Det är flera orsaker till det. 

En av dem är förmodligen att vi utsätts för kontinuerlig stress som vårt system inte är skapt för. Vår hjärna kan inte skilja på vilken typ av stress vi upplever utan reagerar på samma sätt som den gjorde när vi levde i grottor. Dvs en deadline aktiverar samma fly kamp tillstånd som det att vara jagad av ett rovdjur. 

När vi inte lyssnar till tidiga tecken på stress utan kör på så kommer vi tillslut till en punkt när kroppen säger ifrån och tvingar oss till vila genom utmattning. 

Stresshormoner undertrycker också andra viktiga hormoner och signalsubstanser som bland annat melotonin, oxytocin och serotonin som är viktiga för psykiskt välmående. 

Våra kostvanor kan också vara en orsak då en stor del av vårt serotonin produceras i tarmen. Det vi stoppar i oss är avgörande för en bra mage/tarm funktion, upptagelse av näringsämnen och slutligen produktion av viktiga signalsubstanser. 

På ett mer andligt plan tror jag att vi har kommit för långt bort från naturen, kultur, närande relationer och lek i vardagen. Vi söker ofta belöning från materiella saker eller stimulanser istället för att finna belöningen ute i naturen när vi plockar svamp, bär eller odlar vår egen mat. 

Vi har behov för att vara mer i Flow dvs där tid och rum försvinner. Därför är meditation, dans eller annan kreativitet otroligt viktigt. 

Hur påverkar hormonerna vårt välmående? – Och hur kan vi påverka hormonerna?

Hormonerna styr ju tillsammans med kroppens nervsystem vår homeostas. Dvs vår förmåga att upprätthålla balans. Våra könshormoner påverkar signalsubstanser som serotonin och dopamin som i hög grad är viktiga för mentalt välmående. Sedan har vi ju melatonin som är ett viktigt hormon som styr sömnen. Påverkas vi av för mycket stress så undertrycks melatonin och vår sömn kan bli sämre och vi vet ju alla hur vi mår när vi inte får tillräckligt med sömn. 

Jag menar att stress påverkar vårt mående och våra hormoner i lika hög grad som våra hormoner påverkar vårt mående om inte högre. De flesta experter inom funktionsmedicin i världen är ganska eniga om att stress ofta är orsaken till hormonella obalanser och ett dåligt mående och sällan tvärt om. 

Vad vill du lyfta mer när det kommer till kvinnohälsan?

Vårt viktigaste jobb som kvinnor just nu är att lära känna våra egna kroppar, leva som vi lär och utbilda nästa generations kvinnor inom cykelkunskap och det att våga vara kvinna i en kvinnas kropp. Vi har låtit oss undertryckas i allt för lång tid och gör det fortfarande när vi tillåter unga tjejer starta med hormonbaserad prevention som undertryck vår normala cykel och ägglossning med biverkningar till följd. Det är inte okej att p piller ska vara ett alternativ vid PMS när det finns så mkt forskning som visar att livsstil och näring kan göra en stor skillnad i hur man mår i cykeln. 

Om man som ung kvinna precis ska få eller har fått sin mens, vad bör man tänka på och känna till? 

En av de viktigaste saker att känna till som kvinna när man menstruerar är att menstruation är ett tecken på att kroppen fungerar som den ska. Menstruation är alltså något fantastiskt och första menstruationen ska gärna firas. 

Kroppen och humöret förändras naturligt i cykeln på grund av att östrogen och progesteron svänger. Det är ok att känna lite smärta kring ägglossning och menstruation och det är helt naturligt att känna sig lite mer trött eller irriterad innan menstruation. 

Det är dock inte normalt om man har svåra smärtor, känner sig djupt deprimerad eller blöder så mkt att man måste byta tampong eller binda en gång i timmen. 

Om det skulle hända så ska man prata med en annan vuxen och be om att få komma till en klinik eller behandlare som är specialiserad på hormonell hälsa, om man inte klarar det på egen hand dvs. 

Vad är dina bästa tips emot ångest?

Jag tror att det först och främst är viktigt att försöka känna efter vad ångesten kommer från. 

Är det dålig sömn? 

Stress? 

Som kvinna: Är jag i en del av cykeln då jag har större risk för att känna ångest? 

Det är alltid viktigt att uppfylla sina primära behov som bra och närande mat, sömn och att motionera osv. 

Att undvika ett ostabil blodsocker med mycket socker och kaffe men minst lika viktigt att inte äta för lite. 

Jag menar också att det är viktigt att tillåta sig att vara i den känslan och se ångest som ett verktyg till utveckling. 

Jag pratar också utifrån personlig erfarenhet eftersom jag levde med panikångest i många år innan jag ändrade om min kost, prioriterade sömn och att arbeta med mig själv. 

Ångest grundar ju sig ofta i en rädsla för något. Det kan vara en idé att sätta sig ner och faktiskt reflektera lite över rädsla. Eller få hjälp av en duktig psykoterapeut. 

Vad är dina bästa tips emot svart sjuka? 

Detta är ett intressant tema verkligen. Svartsjuka uppstår ju faktiskt ofta i perioder i cykeln där kvinnans dopaminnivåer är lägre. Därför möter jag ofta problematiken när jag har privatsessioner. 

Men det gäller ju såklart både män och kvinnor och för mig är det inget tvivel om att svartsjuka bottnar i en känsla av att inte vara tillräcklig som man är och samtidigt en känsla att vilja äga något och vara rädd för att förlora det man ”äger”. 

Om vi älskade oss själva som vi är, skulle vi då tvivla på att andra kunde älska oss?  Eller skulle vi, om vi var kompletta som vi är, vara rädda att förlora något? 

När vi är svartsjuka så jämför vi oss ofta med andra och känner oss mindre värdiga. Mitt absolut bästa tips mot svartsjuka är att se ”hotet” som en inspiration. Vad är det den personen har som jag ser som ett hot, som jag önskar att jag hade mer av själv. 

Sedan försöker man (utan att copycatta) att integrera mer av detta i sig själv, utan att attackera sin partner. 

Ofta handlar det om självkänsla, passion, sensualitet etc. 

Det kan handla om att man behöver ägna mer tid åt en hoppy, skaffa sig en passion, ge sig självomsorg, eller rent utav att lära sig att sätta gränser för vad som är ok och inte. 

Ingen är värd svartsjuka, vare sig den som är svartsjuk eller partnern. Det är en oerhört obehaglig känsla och medför inget gott. 

När det är sagt är svartsjuka som alla andra känslor helt normalt att känna och lever man i en relation där det inte finns tillit eller att partnern inte respekterar de gränser man själv har så kanske man ska fundera få att söka sig till något annat. 

Vilka är dina 3 mest värdefulla tips för hur man tar sig igenom en tung period?

Sätta sig en deadline på hur länge man ska tillägna till att vara down och vara det fullt ut. Dvs ägna två dagar, en vecka eller en månad om det behövs där man tillåter sig att vara seg, tråkig, ledsen, tung etc. Under denna tid så bör man prioritera avslappning, god mat, sömn etc. När deadline är nådd bör man blicka framåt och ge sig själv det som ska till för att må bättre igen. 

Fundera lite på vad man egentligen vill med livet. Finns det något jag tycker är kul eller tyckte var kul som liten som jag skulle kunna implementera mer utav idag. Detta kan vara en ledtråd till ett passionerat liv. 

Minska exponering från negativitet från medier eller människor i sin omgivning. Närvaro, kramar, massage, sömn, god mat, musik, kreativitet främjar signalsubstanser som är viktiga för vårt psykiska mående. Sök dig till positiva människor, djur, natur och nöje. Och glöm inte att få bra näring och ta hand om dina primära behov under tiden. 

Lär dig mer om kvinnohälsa via Sannes Instagram här!
Lyssna på Sannes Podd ”Meditation och reflektion med Sanne” här!
Läs fler av våra intervjuer här!

0

1 Comment

  1. Deloise Sardi

    Thank you! Can I really do anything? Website Design

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *