Berätta om dig och din bakgrund?

Jag heter Lovisa Wilhelmsson och brinner för hälsa och välmående. Jag är utbildad nutritionist (även kallat näringsfysiolog) med kost som specialområde. Jag har ägnat många år till att studera hur människokroppen fungerar och vilken påverkan kosten har på vår hälsa. Människan är en otroligt fascinerande och komplex organism. Hälsa är därför en helhet. Våra tankar påverkar vårt mående liksom yttre faktorer som vad vi stoppar i oss och hur vi rör på oss. Därför behövs alla delar för att uppnå välmående. Min dröm har alltid varit att hjälpa och inspirera andra till ett hälsosamt leverne. Därför lever jag som jag lär och delar med mig av min kunskap som rådgivare och konsult. Jag bor tillsammans med min fästman Oscar i Kristinehamn, Värmland. Vi trivs bra här intill Vänern med närheten till naturen. Vi ska snart bli hundägare och ser fram emot livet med en liten valp. På fritiden gillar jag att vara aktiv och kreativ – laga mat, vandra, yoga, hitta på recept, skriva och skapa.    

Varför tror du att den psykiska ohälsan ökar i Sverige?

Jag tror att vi pratar mer om psykisk ohälsa idag än vad vi gjort tidigare. Därför är det fler som söker hjälp och får psykiatriska diagnoser. Frågan är om den psykiska ohälsan verkligen ökar eller om vi snarare har blivit bättre på att observera symtom? Att forskningen går framåt är helt klart! Vi vet mycket mer idag och psykisk ohälsa är inte längre lika stigmatiserat i samhället. Vårt samhälle är dock inte utformat för att gynna psykisk hälsa. Jag tror att många mår dåligt över orimliga krav och förväntningar – vi jämför oss dagligen med andra via sociala medier, vilket skapar en känsla av otillräcklighet. Vi tror inte att vi duger som vi är och lider av låg självkänsla. Vi känner oss vilsna i jakten på lycka eftersom valmöjligheterna är oändliga. Jag tror att många skulle bli hjälpta av att lyssna mer inåt – att fråga sig själva vad de vill, drömmer om och mår bra av. Självkärlek är första steget, tror jag.    

Hur påverkar kosten vårt mentala mående?

Kosten påverkar vårt psyke på flera olika sätt. Hjärnan är ett komplext organ som vi hittills bara förstår till viss del. Mag-tarmkanalen påverkar hjärnan, och tvärt om, via något som kallas Gut-Brain-Axis. Det är ett helt nervsystem som kopplar ihop tarmen med hjärnan. Vår tarmhälsa kan alltså påverka vårt mentala mående, men mekanismerna är inte helt klara. Det finns en koppling mellan mag-tarmbesvär och depression och vi vet att majoriteten av allt serotonin bildas i tarmen. Serotonin är en viktig signalsubstans i hjärnan som påverkar vårt humör. Brist på serotonin har länge kopplats till depression. Serotonin bildas från aminosyran tryptofan som finns i olika livsmedel, exempelvis banan, avokado, tofu och kyckling. Lykopen är ett annat ämne som sägs påverka vårt humör. Det är en sorts antioxidant som finns i stor utsträckning i tomater. Men hälsa är en helhet och generellt sett vet vi att en hälsosam kosthållning rik på grönsaker, frukter, bär, vegetabiliska fetter, fisk, skaldjur, mejeriprodukter, fullkorn och baljväxter är bra både för den fysiska och den psykiska hälsan. Det är kost som innehåller mycket näring och skyddande ämnen. Mineraler som zink, järn och selen; B-vitaminer och D-vitamin samt fibrer som gynnar tarmhälsan är viktigt för att må bra och fungera optimalt. Vad vi däremot behöver minska på är sockerrika livsmedel som läsk och godis, alkohol, rött kött, charkuterier och mättat fett. Dessa livsmedel har en negativ inverkan på vår hälsa, våra tarmbakterier och således vårt psykiska mående.        

Kan rätt kost öka vår prestation?

Ja. En hälsosam kosthållning påverkar vår prestation positivt eftersom vi får både energi och rätt näring för att kunna prestera optimalt. Vi behöver äta varierat, så att vi får i oss allt kroppen behöver. En ensidig kosthållning är inte gynnsamt eftersom det troligtvis utelämnar flera viktiga näringsämnen. Energi- och näringsbrist påverkar oss negativt och kommer ha negativ inverkan på prestationen. Näringsrika livsmedel är bra! Tänk så lite processat som mjöligt. Hela, rena råvaror. Gärna ekologiskt och så lite tillsatser som möjligt. Genom att laga maten från grunden minimerar vi sämre val som hel- och halvfabrikat. Vi behöver äta tillräckligt mycket, näringsrikt och regelbundet så att vi håller oss mätta och orkar prestera.   

Årets mörkaste årstid väntar, vad är dina bästa tips för att må bra under den här tiden och minska riskerna att drabbas av höstdepression? 

Försök att få dagsljus varje dag – gå ut på lunchen och ta flera pauser under dagen. Solljuset påverkar tallkottskörteln som styr vår sömn och vakenhet, därför behöver vi ta vara på det ljus som finns under dagen. Vi i Norden behöver dessutom få i oss extra mycket D-vitamin under vinterhalvåret eftersom solens strålar inte når oss då. D-vitamin bildas annars i huden vid kontakt med solljus. Vitamin D3, som har bäst upptag i kroppen, finns i ägg, lax och berikade mejeriprodukter (även växtbaserade). Kosttillskott kan vara nödvändigt, särskilt för vissa grupper (se Livsmedelsverkets rekommendationer). Ett annat tips är att tillåta sig själv att återhämta energi nu när hösten kommer, precis som naturen gör. Passa på att mysa på kvällarna med en bra bok, något kreativt eller kanske börja skriva dagbok? Ge dig själv kvalitetstid till sådant du mår bra av och värdesätter. 

Hur ser din kost ut?

Jag äter det mesta men fokuserar på hälsosam kost för att hitta en bra och sund balans. Majoriteten av min kosthållning utgörs av vegetarisk kost, med inslag av ägg, fisk och skaldjur och lite viltkött ibland. Jag är noga med att få i mig all den näring som kroppen behöver och varierar därför min kost. Livsmedel jag alltid inkluderar dagligen är fullkornsgryn (havregryn, bovete, quinoa, mathavre, hirs, fullkornsris), grönsaker och rotfrukter av olika färger, bär/frukt, baljväxter och nötter/fröer. Jag förespråkar inte förbud då jag tror att det gör mer skada än nytta. Istället fokuserar jag på vad jag behöver få i mig dagligen för att bygga en bra grund. Då har jag plats för annat också. Allt ryms – i lagom mängd – i en hälsosam kosthållning.   

Följ Lovisa här Instagram

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *