Karin Haglund är hälsocoach med inriktning på en naturlig växtbaserad kost, träning, andning och yoga. För den mentala- och personliga utvecklingen utgår Karin Haglund från en helhet där många olika delar är med och påverkar hur vi mår.

Berätta om dig och din bakgrund?

Jag heter Karin Haglund och älskar allt som har med hälsa, fysiskt och mentalt välmående att göra. Mitt mål och min passion är att inspirera människor till ett grönare och friskare liv!

Jag arbetar som hälsocoach, kostrådgivare, personlig tränare och raw food-inspiratör. Jag är också författare till 5 hälsoböcker samt barnböckerna om BroccoLisa. I min roll som hälsocoach med inriktning på en naturlig växtbaserad kost, träning, optimal andning, yoga, mental- och personlig utveckling utgår jag från en helhet där många olika delar är med och påverkar hur vi mår.

Jag och min man Anders Haglund, som är mental coach och föreläsare, har även podden LIFETALK PODDEN tillsammans! Vi har varit gifta i 15 år och har 3 barn tillsammans, Vince, Collin och Elodie. Vi bor i Borås och driver vårt företag LifeVision tillsammans. 

Varför tror du att den psykiska ohälsan ökar i Sverige?

Jag tror det beror på många olika faktorer. Dels en generell fysisk obalans på grund av en icke naturlig kost, för mycket stillasittande och för dålig sömn. En utarmad tarmflora tror jag också påverkar väldigt mycket då sambandet mellan vår tarmflora och hur vår mage mår även har en stark koppling till hur vi mentalt mår.

All stress och att vi lever våra liv med en ständig jämförelse till de som eventuellt har det bättre, är snyggare, mer lyckade, framgångsrika osv. Tror vi sätter alldeles för höga krav på oss själva från tidig ålder. Vi tillbringar också enligt mig för mycket tid framför våra skärmar istället för att vara ute i frisk luft och röra oss.

Hur kan rätt mat påverka människor mående?

Ja dels så gör en bra hälsosam kost att du får bättre näringsstatus i kroppen, det finns så många olika vitaminer och mineraler som alla spelar viktiga roller i kroppens processer. Saknas något rubbas balansen och vi får svårt att fungera optimalt. Därför hjälper en hälsosam bra kost mängder med system i kroppen att fungera bättre, så som vårt hormonsystem. Det samspelar i sin tur med många olika signalsubstanser och påverkar därför även hur vi mentalt mår och känner oss. Vill också nämna den så otroligt viktiga tarmfloran igen. Att äta på ett sätt som stärker vår mage och tarmflora kan göra väldigt stor skillnad i hur vi mår. En bra start är att minska på den mat som belastar kroppen och göder de dåliga bakterierna (som socker, kakor, processad mat, läsk, sötningsmedel osv) samtidigt som du ökar mängden grönsaker och växtbaserad mat för mängder av fibrer och annat nyttigt som gör att mängden goda bakterier ökar. Lägg gärna även till fermenterade grönsaker i din kost som stärker tarmfloran ytterligare.

Årets mörkaste årstid väntar, vad har du för tips för att må bra under den här tiden och minska riskerna att drabbas av höstdepression? 

Jag tycker det är viktigt att vara ute mycket på dagtid, det ställer också in dygnsrytmen bättre. Det är också viktigt att sova bra och få återhämtning. En stunds vila mitt på dagen och att ta hand om sig lite extra med näringsrik mat. Passa även på att planera in mysiga aktiviteter. Läsa bra böcker istället för att sitta på mobilen och scrolla flödet. Forskning visar ett samband mellan skärmtid och mental ohälsa. Innan sänggående rubbar dessutom ljuset in i ögonen den naturliga sömncykeln och man får svårare att somna och sova bra. Ett intag av extra D-vitamin behövs i Norden speciellt under vinterhalvåret. Detta eftersom det är väldigt få som får i sig tillräckligt via kosten då solen står för lågt för att kroppen ska tillgodogöra sig D-vitamin från solen. Jag skulle också rekommendera att läsa på lite mer om en optimal fettsyrabalans, vi behöver ofta mer av omega 3 och ett tillskott av högkvalitativ olja kan göra gott. Ta hand om dig mentalt och fokusera på det som är viktigast för dig. Fundera på och prioritera sådant du känner får din själ att sjunga.

Hur tror du vi kan öka det mentala välmåendet? 

Jag tror vi kan öka det på många olika sätt. Kost och hälsa är ett sätt. Att vi får upp ögonen för kopplingen mellan fysisk och mental hälsa. Att vi pratar mer om hur vi mår mentalt, att våga söka hjälp om vi känner att vi inte mår bra. Jag och min man vill öka förståelsen för vad som skapar vår upplevelse av livet. Många tror att hur vi mår och upplever livet helt kommer från våra omständigheter och hur vi har det på utsidan. När vi förstår hur våra tankar och den relation vi har till dem är vad som faktiskt avgör hur vi mår är det som en befrielse. Som med allt annat är det mindre skrämmande och jobbigt när vi förstår vad som händer. Då behöver vi inte vara rädda för känslan som kommer av de där jobbiga och osäkra tankarna som bubblar upp i oss alla ibland. Lyssna gärna på oss i Lifetalkpodden där vi går lite djupare och förklarar mer om detta fascinerande ämne. Dit kan man också skicka in sina personliga frågor och få svar som gör skillnad inom allt som rör det mentala. Karin Haglund.

0

1 Comments

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *