Berätta om dig och din bakgrund?

Mitt namn är Tommy Davidovic och jag är en riktig nörd i när det kommer till saker som får mitt hjärta att slå lite snabbare. Det kan vara allt från att lära mig nya saker, bygga, skapa, tävla, uppleva, etc…!

Jag har alltid haft stora drömmar i livet. Jag började tidigt med idrott och skulle såklart bli en idrottsstjärna. Detta har hängt med i allt jag gjort, vilket har varit både fantastiskt och väldigt tufft. För mig har ordet “tillräckligt” eller “lagom” alltid varit synonymt med något negativt och meningslöst, vilket är varför jag alltid varit väldigt intresserad av stora livsfrågor som till exempel vad meningen med livet är och hur en kan skapa det mest fantastiska liv som finns. En annan väldigt viktig fråga för mig har också varit hur en kan låsa upp sitt potential och verkligen blomstra.

När någon frågar mig hur länge jag hållit på med det jag gör så brukar jag skämtsamt säga att jag började jobba som coach runt 13-årsåldern när jag var relationscoach till mina föräldrar. Rent professionellt började jag jobbar med människors utveckling när jag var ungefär 19 år gammal. Sen dess har jag tagit mig igenom en treårig utbildning på Malmö Universitet inom idrottsvetenskap, blivit certifierad Co-Active coach, Team performance coach och även certifierad PCC-coach via International coaching federation (ICF).

Jag driver eget företag som coach och mental tränare idag där jag jobbar mycket med idrottare, företag och privatpersoner kring ämnena mening/syfte, välmående och prestation. Eller som jag själv gillar att beskriva det: Jag vill hjälpa människor att må bra och göra coola grejer!

Efter många års arbete har jag nu utvecklat en egen metod, där jag jobbar från min egen modell som jag kallar FLOW-mindset model. Vilket egentligen handlar om att lära sig leva i flow med livet, snarare än motstånd. Jag hoppas att den i framtiden utmynnar i en bok.

Varför tror du att den psykiska ohälsan ökar i Sverige?

För mig har den frågan många svar, beroende på vilket perspektiv vi tittar på. Det kan bero på allt från kost och sömn eller hur vi spenderar mer och mer tid på digitala apparater.

Dock tror Jag tror att detta bara är ytan på frågan. Om problemet är att vi behöver äta bättre, träna mer, eller göra mer/mindre av något så är ju lösningen enkel, eller? I min erfarenhet så räcker inte detta, lösningen är inte att göra mer, utan att också göra det annorlunda. Det handlar både om vad du gör och HUR du gör det. Alla vill uppfylla sin egen definition av vad framgång är, och de allra flesta av oss har blivit övertygade om att framgången kommer när du har fått x, y, z. Spelar ingen roll om det är att du vill hitta din själsfrände, få jobbet du längtar efter, ha en större lägenhet, nyare bil, högre lön… Detta är en övertygelse som hindrar oss från att leva. Vi spenderar våra liv på att jaga och längta efter dessa saker, och ja vi får ju små doser av lycka och spänning. Men de varar aldrig.

Problemet med denna livsstrategin är att den säger två saker som hindrar oss från att leva. Det ena är “Om du lyckas med detta så kommer du bli lycklig”, vilket innebär att du kommer spendera stora mängder energi på att försöka göra rätt och undvika att göra fel. Detta blir såklart väldigt jobbigt, skapar kortisol i kroppen som gör att du känner oro, ångest osv. Det andra som denna livsstrategi säger oss mellan raderna är “Eftersom min lycka/framgång finns där framme, så är det inte tillräckligt bra just nu”. Det är just här som det blir ett moment 22. Eftersom det aldrig är bra nog just nu, så måste jag fixa, göra, lyckas med x, y, z. Men när du kommer dit så är det ändå inte tillräckligt så du bara fortsätter om och om igen.

Min poäng är att vad vi än gör så handlar det också om hur vi gör det, vem vi är under tiden och vad vi får sakerna att betyda för oss själva. Detta handlar alltså om själva linsen från hur du ser på livet och det här som jag beskrivit ovan är strävan efter resultat, och hur vi blir inlärda att sträva efter det för att nå framgång. Du ser det väldigt tydligt inom idrotten och på våra arbetsplatser, men det är samma sak i skolan – som faktiskt egentligen bara handlar om att du ska klara proven, inte att lära sig något.

Detta kanske låter väldigt abstrakt, men när jag arbetar med dessa frågor så blir det såklart också mycket mer konkret. Vad jag nämnt ovan är endast en av fyra begränsande övertygelser som vi alla fått med oss i våra liv. Min metod, flow-mindset, tar upp fyra alternativa övertygelser och hur vi kan arbeta för att förändra detta för att minska motståndet vi känner i livet.

Vad har du för tips för att må bättre i vardagslivet?

Jag har jättemånga! Men några av mina främsta tips skulle nog vara

– Bli medveten om (och avslöja) din inre kritiker (jag kallar den sabotör). Lär dig att den bara har EN version av sanningen.

– Vänta inte med att lära dig själv villkorslös kärlek (empati), träna på dig själv genom att vara snäll samtidigt som din sabotör är taskig.

– Lite som ovan, men börja se vad dina tankar och handlingar har för värde oavsett vad du får för resultat. Dvs hitta glädjen, lärandet osv i dina motgångar också, oavsett hur liten den är just nu.

– Lägg din energi på det som händer i nuet och ta dig tillbaka dit om du springer in i framtiden. Livet är en process, som går upp, ner och ständigt förändrar sig. Resultaten är bara ögonblick under processen, lägg minimalt med energi på dem.

– Påminn dig om att saker tar tid. Ungefär som att bygga muskler så kommer du inte känna dig starkare i stunden, antagligen tvärtom. Men du behöver motstånd för att bli starkare och du behöver kontinuitet för att behålla styrkan.

När du tänker på dessa saker så händer en massa bra processer i hjärnan. Ju mer du gör det, desto mer kommer du uppleva skillnaderna. Gradvis gör du sabotören svagare och samtidigt stärker du dig själv, får högre produktion av ämnen som tex dopamin och mindre kortisol.

Hur bygger man upp sin självkänsla och känner kärlek till sig själv?

Vänta inte med att visa kärlek till dig själv! Vi behöver släppa övertygelsen om att saker är svart eller vitt. Jag tror att de flesta gillar sig själv mer eller mindre. Problemet är att den kärleken bara håller så länge som externa saker går bra. Så fort misslyckande eller motgångar kommer så är inte självkritiken långt borta. Vi har alltså kärlek till oss själva, men bara på vissa villkor. Jag föreslår att vi börjar visa kärlek oavsett vad, helt villkorslöst och oavsett vad som hänt. 

Men för att det ska kunna ha en chans att existera för oss så måste vi skifta vårt tankesätt. Det blir svårt att visa kärlek till sig själv om du förväntar dig att allt ska kännas bra för att du säger “det är okej att göra misstag” några gånger. Det finns ju egentligen inget som hindrar dig från att både låta din inre kritiker säga vad den säger samtidigt som du väljer att också vara snäll med dig själv. Alla relationer har positiva och negativa saker, oavsett om det är relationen du har till dig själv eller någon annan. Jag brukar använda metaforen att livet är som en blender, och att om du ska göra en smoothie så kommer den ju ta smak av allt du stoppar in i den. Hur många är det inte som går runt och stoppar in kritik, hårda ord, negativa tankar under dagen? Och sen inte förstår varför den kombon smakar värre och värre med tiden.

Vad är coaching, varför är det bra och vem behöver det?

Coach betyder ju egentligen tränare, men pratar vi om den metod som växt fram med tiden och det som jag tror de flesta tänker på här i Sverige när de letar efter en coach har ICF tagit fram en definition på vad coaching är. Det blir såklart också ännu mer intressant om vi också tittar på vad skillnaden är mellan en coach, terapeut eller rådgivare är. 

För det första så ska en coach alltid utgå från att även om klienten kanske inte är sitt bästa jag just nu, eller går igenom en tuff period så betyder inte det att det är något fel på hen. Dvs klienten är hel och har allt den behöver för att själv ta sig vidare/ur sin situation. Från den platsen har coachen och klienten en jämlik relation. Därifrån kan coachen hjälpa klienten att se saker tydligare, hitta sin egen styrka, motivation etc och göra val som är i linje med vem de är. Coachen gör detta med sitt lyssnande, frågor, utmaningar och en hel del andra metoder/verktyg. En annan viktig del i coachingen är att coachen är expert på att hjälpa dig få fram dina egna svar, med minimal påverkan från andra. Jag har skrivit en artikel kring detta, som du kan läsa här.

Man kan gå till en coach för nästan vad som helst. Allt från att få klarhet/stöd i frågor kring företagande/karriär, relationer, drömmar. En del går för att lära sig balans, eller göra någon förändring i sitt beteende/liv. Många vet inte exakt vad de vill, men de har en känsla av att något fattas, vilket coachen också kan hjälpa med. Sen har vi såklart de som går i coaching för att de vill öka sitt lärande, glädje och ha stöd under tiden de rör sig framåt i livet. Det som är så bra med coaching är att det är en process som hjälper dig växa som person. Det är kraftfulla samtal som både berör, ger insikt och skapar nyfikenhet. Jag brukar själv säga att coachens uppgift är att hjälpa dig få klarhet i vad som får ditt hjärta att slå snabbare, göra val som berikar ditt liv, röra dig framåt samtidigt som du både njuter och lär dig på vägen.

Vad är mental träning?

Mental träning är ett sätt att med olika metoder, verktyg och övningar kunna påverka ditt sinne på olika sätt. Det kan vara ditt mindset, tankar, känslor och beteende. Ofta har mental träning använts inom idrotten för att öka prestation, men det används allt mer i andra delar av livet. Jag använder själv mental träning i mitt arbete för att både förstärka effekterna av coachingen, men också till att programmera om hjärnan så att den inre kritikern blir svagare, självkänslan blir starkare etc. Allt för att en själv lättare ska kunna fokusera på rätt saker så att ens inre motstånd till det vi ogillar ska minska. 

Till hjälp för detta använder jag min metod “Flow mindset”, som jag nämnde tidigare. Det är en metod som tar stöd från olika läror, framför allt från neurologi, coaching, fysiologi, psykologi och filosofi. Flow mindset går då ut på att programmera om hjärnan till den punkt där ditt mindset och hur du ser på livet inte längre skapar det motståndet i allt “negativt” som händer. Istället för att lägga vår energi på resultat, bra/dåligt, försöka undvika negativa känslor och skapa känslan av kontroll så släpper vi allt detta till slut och lägger vår energi på idéer som empati, lärande, glädje, närvaro etc. 

Det som jag gillar med detta är att det både funkar och ger effekt i alla delar av livet. Jag har jobbat med idrottare som med hjälp av Flow mindset både slagit historiska rekord och tagit EM-Guld, samtidigt som de upplever framgångar som stärkt självkänsla och bättre privata relationer eller större framgångar i karriären

Läs mer om Tommy på hans hemsida.

Ladda ner Tommys loggbok (GRATIS) som metod för att stärka självkänslan.

Läs våra andra intervjuer här

1

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *