Vardagsångest hör till livet men kan kännas både jobbigt, skrämmande & förlamande. 
Men i stället för att få panik och bli överväldigad av känslan- lyssna till den,  fly inte.
På något sätt måste vi se ångest som en väckarklocka, ett meddelande från våra sinnen om att vara uppmärksamma. Vi måste acceptera det som en naturlig del av att vara mänsklig.

Det första hindret att komma över är att inte se vardagsångest som något negativt som ska undvikas. Det förvärrar bara saken.
Försök istället att möta ångesten istället för att gå emot den. Ofta vill den tala om något för dig och då behöver du stanna upp och lyssna, inte fly iväg. Låt den ta plats. Känn känslan och se den som en del av dig. 

Försök bli bekväm med att vara obekväm. Bra och dåliga dagar tillhör livet. Det är viktigt att utveckla färdigheten att vara obekväm, och veta att man kan komma igenom det. 
Lyssna på kroppens signaler och fråga dig själv varför du är orolig.

Ett annat problem är vårt felaktiga tänkande kring förändring, som är ett naturligt inslag i tillvaron och vardagen men där osäkerhet kan leda till en förbyggd oro som orsakar ångest och flyktbeteende.

Hur kan man hantera ångest?
För att lättare möta ångesten kan de vara bra att göra något som får dig att må bra.
Här har vi skrivit en lista på 12 saker som kan lindra ångest.

1. Rörelse

Rörelse & träning ökar endorfiner och hjälper dig att förbättra ditt humör. Om du inte kan träna, försök gå en promenad och få lite frisk luft, där tankar och fokus får ligga på något annat för en stund. Det ger din fysiska och mentala hälsa ett steg i rätt riktning.

2. Naturen

När vi känner oss ångestfyllda blir vi alltid lugnare av att komma ut i skogen. Där finns så mycket kraft och energi att hämta där! Att få andas in frisk skogsluft, låta ögonen vila på allt det gröna, lyssna på skogens ljud och vara ett med naturen är mental vila som lugnar och helar.

3. Hemmakvällar

Ni vet en sån kväll när man sätter på sig sina myskläder, tänder en brasa , sätter på mysiga raggsockor på fötterna, tänder ljus, poppar popcorn, kokar te och kryper upp i soffan under en filt. Kanske läser en bok eller kollar på en film fast att det bara är onsdag. Kramas mer, njuter och bara är! De kvällarna är så viktiga och prioritera de oftare när du mår sämre!

4. Planera in egentid

Om vi har för mycket inbokat i schemat kan vi lätt bli stressade och ångestfyllda och blir det för mycket. Boka av och boka in egentid där du får vila och återhämta dig. 
Ta en kopp te eller kaffe, sänk axlarna & ta djupa andetag. Lägg handen på magen och känn hur kroppen varvar ner.

5. Att skapa

Att måla, pyssla eller lägga pussel kan vara som terapi. Det är något helande med skapande, sätt på musik i bakgrunden, lyssna till talande låtar, arbeta med kroppen och skapa något fint med fingrarna. På något sätt är det så enkelt att vara närvarande i nuet just där och då och det lindrar kan lindra din vardagsångest.

6. Fuldansa

Hitta din powerlåt! En låt som gör dig stark. Hitta sedan en takt i den låten och skapa din egen dans. Känn hur rörelsen väcker alla lyckohormoner i kroppen. Följ med kroppens rörelser, lyssna till texten. Alla mår bra av att dansa, inte bara kroppen blir stark utan hela sinnet. Det visar en rad studier.

7.Ta en varm dusch eller ett bad

Värmen från vattnet gör något med känslan i kroppen. Även den är lugnande!

8. Ät choklad

Mörk choklad gör oss lite gladare och lugnare. Att ta lite choklad är världens bästa medicin när ångesten kommer på besök.

9. Tankar

Omvärdera dina tankar
Ångest förändrar dina tankar – på ett dåligt sätt. Arbeta igenom dina tankeprocesser och ifrågasätt hur de fungerar.
Föreställer du dig saker som spelar ut som inte har hänt än? 

Gör du antaganden som är orättvisa eller som är helt osannolika? 

Planerar du det värsta fallet utan att tänka på det bästa, det realistiska eller det acceptabla?

Anteckna några anteckningar om det hjälper. Att ifrågasätta dina tankar kan hjälpa till att lindra din ångest.

När vi har ångest behöver vi vara extra snäll mot oss själva. Vi är känsliga och behöver tänka en gång extra på hur vi behandlar oss. Att verkligen ge tid till de där snälla och uppmuntrande orden i spegeln, att känna tacksamheten till kroppen och att ge oss den där klappen på axeln och tala om att det jag gör är bra nog.

10. Vänner och familj

Där vi känner tillit och står grundat med båda fötterna. Där vi finner den starkaste kärleken. Kärleken och tacksamheten för alla dessa fina människor vi har fått äran att ha livet ger en påminnelse om det viktiga här och nu. 

11. Meditera vid ångest

Det kan vara svårt men något du behöver som allra mest.
Det är oftast då vi har saker att “ta itu med” inom oss, men som vi helst bara vill fly i från. Försök att tänka och känna – trotts att vi ofta vill göra motsatsen.

Stanna upp och vara med ångesten. Stressa inte upp dig och hata ångesten. Fundera istället på vad den vill säga, acceptera dina känslor och var i det som är. Det händer massa spännande saker inom oss när vi gör det!

12. Möt dina rädslor

Det är inte lätt att göra, men du får inte undvika de saker som din ångest säger till dig. Bygg ditt självförtroende och var öppen och ärlig. Berätta för folk hur du mår, be folk om stöd och låt inte dina negativa tankar hindra dig att uppnå allt du vill.

Ångest känslor kan vara kopplat till PMS, vilket innebär att kvinnor kan må sämre under en period varje månad. Att kartlägga sin cykel – kan hjälpa dig att förstå och acceptera att nu är jag mer känslig och orolig men de är för att jag snart ska ha mens.

Var stolt över dom små stegen

Att övervinna vardagsångest är ett maraton, inte en sprint, men det betyder inte att du inte ska fira förrän du når ditt mål. Små steg och små vinster hjälper dig att bygga ditt självvärde och återfå hälsosamma tankeprocesser; så erkänn och omfamna varje steg på resan framåt.

Ångest kan också ge energi och kraft om du hittar rätt balans:
Det gör att vi kan tänja gränserna och lära oss nya saker, förändring till de positiva.

Att leva med en lagom mängd vardagsångest ger tillräckligt med spänning för att driva dig framåt, och inte ge upp eller försöka kontrollera vad som händer. Det blir då en produktiv energi. 

Slutligen, har du möjlighet så prova att gå en morgonpromenad följt av en meditation. Testa och se vad som händer! Det ger så mycket välmående att vara medveten.

Läs även: Lindra ångest med rätt kost!

0

2 kommentarer

  1. Veckoplanering - Alltidtillsammans

    […] 3 veckor sedan 6 min läsning   […]

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *