Konstnärer, elitidrottare och vetenskapsmän, de har alla fått sina bästa idéer när de hamnat i ett flow. 

Det uppstår när man blir så engagerad att man slutar tänka på vad det är man gör.
Tid och rum försvinner. Du kanske har glöm äta eller att du hade tvättstugan?

När du befinner dig i ett flow.

Du känner att du är i ett med allt som händer. Något som är större än dig själv, allt är enkelt – och saker händer perfekt.
Barn har en naturlig förmåga till flow. Men som vuxen kan det behövas träning och disciplin för att hamna i detta lyckotillstånd där tid och rum försvinner.

Mihály Csíkszentmihályi, är en ungersk professor i psykologi. Han är känd för sitt arbete om bland annat lycka och kreativitet och framför allt om begreppet flow.

Mihaly Csikszentmihalyi kallar ”flow” för Total fördjupning i ett åtagande, en känsla av fullständig koncentration och ett tapp på omvärlden.

Aktiviteter som skapar ett “flow”, ger positiva effekter på den psykiska hälsan.
När du är fokuserad på något du tycker är roligt och som samtidigt utmanar dig skapas en intensiv lyckokänsla – som att du bara ”flyter” med. Ditt medvetande smälter samman med handlingen och din inre kritiker tystnar. De minskar stress och ger känslan av att tiden och oron försvinner.

Vad är det som krävs för att uppnå ett flow?

Enligt Csikszentmihalyi är det mest troligt att tillståndet inträffar när din skicklighetsnivå är perfekt anpassad till den utmaning som aktiviteten presenterar. Att få övning, erfarenhet och expertis i en aktivitet kommer att göra det mer troligt att du kommer hamna i ett ”flow”.

 • Utmana dina kunskaper.
  Genom att göra något som är lite mer avancerat än dina nuvarande förmågor.
 • Ha tydliga mål.
  Du måste ha ett specifikt syfte för att fokusera på uppgiften.
 • Undvik avbrott.
  Det är viktigt att du ägnar all din koncentration till uppgiften. Multitasking och flera ”bollar i luften” kommer att störa ett flow. 
 • Fokusera på processen och inte på slutstaten.
  Även om det är viktigt att ha ett mål, kräver ”flowet” att kunna njuta av resan och inte bara låsa fast sig på slutprodukten. Ge dig själv feedback under processen.

Du kan uppnå detta tillstånd under ett antal aktiviteter som när du arbetar, tränar eller när du utövar en hobby. Exempelvis när du målar, springer, skriver journal, läser en bok, gör yoga eller simmar samt spelar data eller tv-spel.

Det är inviduellt vad som gör att du hamnar i ett flow och det kräver träning. 

Källa:

https://positivepsychology.com

https://www.smartare-liv.se
Deras artikel om hur du hamnar i ett flow.

DELA GÄRNA MED DIG AV NÄR DU HAMNAR I FLOW.
LÄS FLER INSPIRERANDE ARTIKLAR HÄR

0

1 Comments

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *