Utmattningssyndrom, utbrändhet eller gå in i väggen – det vanliga och stressrelaterade syndromet har många namn. Kroppens tidiga, och ofta tydliga, tecken är dock de samma oavsett vad du kallar syndromet. Här har vi listat sju tidiga tecken på utmattningssyndrom.

7 tidiga tecken på utmattningssyndrom

1. Huvudvärk och ont i kroppen 

Har du ofta ont i huvudet, kanske framför allt under helgen när du är ledig? Känner du dig stel i nacken och skuldrorna? Värker det i kroppen? Detta är några typiska tecken på stress.

2. Kort stubin 

Upplever du att du fått kortare stubin och att du lättare bli irriterad? Många kvinnor kan känner nog igen att humöret förändras under PMSen, men att det sedan återgår till vanligt efter några dagar. Det gör inte den stressrelaterade irritationen.

3. Sämre minne 

Tappar du bort dina saker allt oftare? Glömmer du bort inbokade planer? Om du skulle märka att ditt minne förändras så kan det vara ett tecken på utmattningssyndrom, eftersom stress påverkar minnet negativt. Försämrat minne brukar vara en av de varningssignaler som är lättast att upptäcka, eftersom det påverkar vardagen.

4. Oftare sjuk 

Har du en förkylning som aldrig går över, eller kanske feber som kommer och går? Stress påverkar inte bara vårt psyke, utan även vår fysik. Försämrat immunförsvar är ett vanligt symptom på utmattning, och det brukar vara relativt att märka av.

5. Känsligare öron

Ett annat tecken på utmattning är att du blir allt känsligare för ljud. Plötsliga eller höga ljud som tidigare inte stört dig kan nu påverka dig negativt, och göra dig irriterad.

6. Försämrad sömn 

Är du tröttare, trots att du sover mer än vanligt? Det kan vara ett tecken på utmattning, eftersom stressen påverkar din sömn negativt. Det gör att du inte får den djupsömn du behöver, vilket du kan märka genom att du kanske lättare vaknar av minsta ljud eller ljus?


7. Magproblem

Är din mage mer orolig än vanligt? Även fast du äter som vanligt så kan magen fungera annorlunda till följd av stress. Ett magproblem som är stressrelaterat är magkatarr, så får du det bör du fundera över orsaken.

Det kan du göra själv

Utmattningssyndrom är en av de vanligaste sjukdomarna idag. Enligt Arbetsmiljöverket sjukskrivs över 30 000 personer i Sverige varje år till följd av diagnoser kopplade till utmattning. Var därför uppmärksam på din kropp och vilka signaler den ger dig. Många som drabbas förstår allt för sent att kroppen gett tydliga varningssignaler långt tidigare, men trots det har de ignorerat de tydliga signalerna.

Om du misstänker att du håller på att drabbas av utmattningssyndrom bör du försöka lokalisera vad som stressar dig i livet, vilket ofta är fler än en sak. Försök sedan dra ner på det, och vill du kan du även kontakta vården för professionell hjälp. 

LÄS ÄVEN: Utmattningssyndrom – vi slår hål på de vanliga myterna 

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *