Människan har mer eller mindre alltid skrivit, men idag skriver vi nog mer än någonsin. En stor del av vår kommunikation med andra sker idag i skrift, vilket gör att många av oss har väldigt lätt att uttrycka oss i skrift. Men visste du att skrivandet även kan få oss att må bättre?

4 anledningar till varför skrivandet kan få dig att må bättre

Genom att sätta sig ner och i lugn och ro och skriva ner sina tankar får du tid till reflektion över dig själv och ditt mående. Här är fyra anledningar till varför det är bra för ditt psykiska välmående att skriva!


1. Tid för mindfullness

När du tar dig tid att skriva ner dina tankar går du helt och hållet upp i en sak – i dig själv. Genom att skriva låter du dina tankar flyta iväg vart än din tanke vill, samtidigt som du skriver ner det du tänker på. Du bli mer uppmärksam på hur du mår och hur känner dig. Det blir lättare att acceptera varenda känsla oavsett vad du känner.

2. Kan ge dig högre EQ

Vår förmåga att känna, uppfatta och hantera känslor hos oss själva och hos andra kallas EQ, eller emotionell intelligens. När du skriver om saker du upplevt och om dina känslor kring det kan du få hjälp att reflektera över exakt vad det är som fick dig att känna som du kände. Ett bra sätt att lära känna dig själv.


3. En väg till läkning

Att skriva om dig själv, ditt liv och dina känslor kan hjälpa dig att läka. Idag finns det en hel del forskning på hur skrivande kan påverka vår psykiska och kroppsliga hälsa, och forskare har konstaterat att vi genom att skriva till exempel dagbok faktiskt kan bearbeta våra trauman, sova bättre och få minskad stress och oro.

4. Självkänslan förbättras

För att förbättra din självkänsla kan du skriva ner saker du är tacksam över; en tacksamhetsdagbok som det ibland kallas. Det innebär att du skriver ner saker du gjort som du är nöjd eller stolt över, alternativt som du blivit glad av. När du mår lite sämre och du inte känner att du har så hög självkänsla, kan du gå tillbaka till dina anteckningar för att påminnas om vad du klarat tidigare. Då kommer du komma ihåg att du är starkare än du för stunden tror!

Skrivande som terapiform

Visste du att det finns en terapiform som heter skrivterapi? I den får patienten skriva för att komma framåt i sin terapi. Här kan du läsa mer om skrivterapi!

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *