Utmattning och utmattningssyndrom är något som ökat den senaste tiden, men det är även ett ämne som det forskas väldigt mycket på. Idag vet vi hur stor påverkan som stress har på vår psykiska hälsa såväl som på den fysiska. Våra arbeten har en viktig del i det eftersom vi spenderar mycket tid där. Här är fem saker du bör tänka på som minskar risken för utmattning.

1. Ta en paus

För att minska risken för utmattning är de viktigt att ta en paus under arbetstid i form av en lunch, en längre kafferast eller en promenad är viktigare än många tror. När vi har mycket på jobbet vill vi gärna hinna få så mycket som möjligt gjort under så kort tid som möjligt, men faktum är att vi faktiskt jobbar mer effektivt om vi pausar emellanåt. Så hur mycket du än har att göra så behöver du återhämtning under arbetsdagen, vilket du inte får glömma bort. En bra regel kan vara

2. Prata med kollegor

Genom att vara öppen med dina tankar kan du få stöd från både kollegor och chefer, så att ni tillsammans kan förebygga stress. Om din chef och dina kollegor förstår hur du känner kan det vara lättare att få hjälp när du känner att du behöver det.

3. Värna om din sömn och återhämtning

Oavsett hur mycket jobb du har bör du vara försiktig med att ta med det hem. Ditt hem ska vara en plats där du får varva ner, göra saker du mår bra av och där du får återhämta dig ordentligt mellan dina arbetspass. Vi vet att det finns saker att göra i hemmet också, men låt dem ta den tid de tar.

4. Var inte rädd för att säga nej

Känner du att du inte riktigt hinner med uppgiften chefen ber dig om – var inte rädd att säga nej. Kanske finns det någon annan som kan ta uppgifter, eller så kanske ni kan ni flytta fram deadlinen för dig så du får ihop det eller dela upp uppgiften mellan er. Genom att prata och säga vad du känner öppnar du upp för kompromisser och nya möjligheter.

5. Hitta en avslappningsmetod att använda vardagen

Det är viktigt att då och då få rensa hjärnan och komma på andra tankar. Ett bra sätt att göra det på är att hitta en avslappningsmetod som fungerar för dig, som en form av meditation. Lär dig att koppla bort omvärlden och slappna av i kroppen. När du hittat din metod kan du göra det flera gånger om dagen för att ladda om batterierna och på så vis minska risken för utmattning.

0

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *