En del depressioner har ett tydligt årstidsbundet förlopp, vanligtvis höst, vinter eller vår.
I Sverige är det vanligt att vi kallar det höst- eller vinterdepression, men det officiella namnet är Seasonal Affective Disorder (SAD).
Mer än tolv miljoner människor i norra Europa drabbas årligen av någon form av depression, där man känner sig låg, trött och orkeslös. Genom forskning kan man se att den minskade ljusmängden och låg temperatur kan vara en orsak till SAD.
Baba Pendse är överläkare och har forskat på patienter med höst- och vinterdepression. Roten för depression anses vara hormonet Melatonin, som är hjärnans sömnmedel. Melatonin produceras när vi befinner oss i mörker, men produktionen avbryts när ögonen träffas av solljus. Melatonin påverkar i sin tur den viktiga signalsubstansen Serotonin som styr humör och välbefinnande.
Dessa patienter med SAD går socialt sett i ide under vinterhalvåret där de tar avstånd från vänner, tillställningar och sällskapsliv. Sjukdomen gör att man ständigt känner sig trött och sover mycket. Den bidrar även ofta till ett sockersug som gör att många går upp i vikt.
En beprövad metod mot SAD är ljusterapi, där man använder lampor som är minst tre gånger så starka som vanliga glödlampor eller lysrör. Ljuset måste också ha rätt våglängd och vara jämnt spritt.
Tips på vad du själv kan göra för att motverka höst- & vinterdepression:
Passa på att vistas ute när solen väl är framme, vilket kan vara ytterst få timmar på vinterhalvåret i Sverige.
Ta tillskott av D-vitamin (som vi normalt sett får från solen)
Träna regelbundet
Gå promenader
Försök att inte sova för mycket och vänd inte på dygnets timmar